Humaan immunodeficiëntevirus ook wel beter bekend als hiv is een snel muterend retrovirus. Hiv dringt u lichaam binnen en valt het immuunsysteem aan. Hierdoor werken de cellen in het lichaam die zorgen voor de afweer tegen schimmels, virussen en bacteriën veel minder goed. Dit virus is verantwoordelijk voor aids, een ziekte die het immuunsysteem zodanig verzwakt dat er levensbedreigende opportunistische infecties en bepaalde vormen van kanker kunnen ontwikkelen. Hiv wordt vaak opgelopen door onveilige seks. Hiv is namelijk een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. Mannen die seks hebben met mannen hebben over het algemeen meer kans op he krijgen van hiv. Heteromannen en vrouwen krijgen bijna nooit hiv. Hiv kunt u ook krijgen door bloedcontact met iemand die hiv heeft. Bijvoorbeeld van een drugs spuit van een ander of een tatoege naald die besmet is of bloed uit het ziekenhuis in het buitenland dat besmet is met hiv. In het buitenland wordt het bloed niet altijd getest op hiv. Ook kunnen moeders hun baby via moedermelk hiv doorgeven. Dit komt in Nederland bijna nooit voor omdat alle zwangere vrouwen getest worden op hiv. Ze worden daarna meteen behandeld met hiv-medicijnen. In anderen landen komt het overbrengen van hiv via moedermelk wel voor. 

Heb ik hiv?

Hiv geeft niet altijd meteen klachten. Hierdoor kunt u het krijgen en doorgeven zonder dat u het doorheeft. Daarom is het belangrijk dat als iemand in u intieme omgeving hiv heeft u zich laat testen. Er bestaat een hiv sneltest, hiermee komt u snel te weten of u hiv heeft. Er zijn ook bepaalde symptomen die worden gekoppeld aan hiv. Als u hiv net oploopt, kunt u klachten krijgen die lijken op griep, dit heet acute hiv. Vervolgens zijn er ook klachten als huiduitslag, plekjes op de huid, koorts, keelpijn en hoofdpijn. Deze klachten lijken op een gewone griep of de ziekte van Pfeiffer. Daarom wordt hiv vaak pas laat ontdekt en kan alleen worden aangetoont via een test.

Behandeling hiv

Hiv is goed te behandelen, maar kan nooit genezen worden. Het virus kan namelijk goed onderdrukt worden door hiv-medicijnen. Zoals eerder al werd vermeld veroorzaakt hiv de ziekte aids. Aan deze ziekte kan u komen te overlijden. Als hiv dus niet wordt behandeld kunt u heel ziek worden. Uw lichaam wordt dan steeds zwakker en kan zich niet meer goed beschermen tegen ziektes en infecties. Hierdoor wordt u ziek van dingen waar andere mensen niet ziek van worden. Klachten die bij aids komen kijken zijn onder andere koorts, diarree die niet overgaat, gewichtsverlies zonder duidelijk reden, moeheid, nachtzweten en kanker kan u krijgen. Kortom laat u altijd testen ook bij het mogelijk hebben van hiv!